subota, 5. veljače 2011.

Leptir

Leptir spada u red insekata u koji pripadaju dnevni leptiri,moljci i noćni leptiri.Leptir ima dva krila koja su obrasla sa ljuskastim dlačicama koje se prekrivaju kao crijep.
Tijelo leptira je dlakavo,a galava mu je slabo pokretljiva.Oči leptira su sastavljene i poluokrugle,a po neki leptir ima i dva jednostavna oka.
Ticile su im sastavljene od mnogo članaka.Noge leptira su slabe,a prednje su kraće i one služe za čišćenje.
Prednja krila leptira su veća od zadnjih.On da nema krila bio bi duk od 3 do 7cm.
Leptir nastaje od gusjenice,koja se razvila u jajetu.Gusjenica se prvo prtvara u kukuljca i u unutrašnjisti kukoljca se odvijaju razne promjene,jer se tada organizmi izgradjuju i pretvaraju u leptira.Kada se leptir izvuče iz zapretke najprije raširi krila da se osuše i onda je spreman za let.
Razvijeni leptir živi veoma kratko,ali neki mogu i prezimiti.
Poznato je više od 15000 vrsta leptirova.Leptir živi na svim kontinentima osim na Antartiku.Živi u područijima od 2000m nadmorske visine a,nekada i na toplim brdskim obrancima.
Prirodni neprijatelji  dnevnih leptira su ptice i šišmiši.Tijelo gusjenice služi kao hrana ličinkama parazitske muhe i ose,a grabežljive životinje i paraziti sprečavaju da se leptiri razmnožavaju jer nanose veliku štetu biljkama.
Svi znaju da se ptice sele,a malo ko zna se sele i neke vrste leptira.
Najbolji primer da su leptiri selioci je čičkov leptir,koji svakog proljeća prevaljuje put od Meksika do Kalifornije.
Kada dođe vreme za seobu leptira,tada stotine hiljada,pa čak i milijona leptirova putuje u rojevima preko mora i oni tada zaklone nebo.Najpoznatiji predstavnik leptira koji se sele je vrsta leptira monarha.
Mlade ženke u proljeće snesu jaja,na mliječnim stablikama biljaka,i gusjenice koje se izlegu iz tih jaja,hrane sa lišćem tih biljaka.Čim se od gusjenica razvije odrasli leptir,oni odleću prema sjevernim krajevima i tamo polažu svoja jaja,koja se počnu razvijati čim grane proljeće.
Za samo nekoliko mjeseci izrodi se više naraštaja leptira monarha,jer se oni stalno sele u sjvernije krajeve u potrazi za mliječnim biljem.Ne seli se stalno sjeverno oni što su započeli seobu,već njihovi potomci.
Kada se počne priližavat jesen i hladniji dani,svi preživljeli leptiri monarsi se vraćaju u toplije krajeve.
Ta vrsta leptira se seli svake godine i redovno prelete iste puteve.
Leptir proživljava određeni životni ciklus,on je najprije jaje iz kojeg se razvija ličinka i od nje nastane odrasli leptir.Leptir najviše jede kada se mjenja iz ličinke u gusjenicu.
Neke vrste leptira jedu samo u kada su stadiju gusjenice i nikad više u životu.
Kao sve životinje i leptir ima potrebne organe za prehranu.
Vrsta leptira koja nastavlja jesti kada pređe iz gusjenice u leptira,umjesto usta imaju neku vrstu surlice,koja je kada leptir jede savijena i najviše liči na oprugu na satu.
Leptir se može zavući u dubinu cvijeta,kako bi se napio cvjetnog soka.
Tijelo leptira se sastoji od glave,stomaka i grudnog koša.Ticla  leptira ne služe samo za organ opipa,već i kao organ za miris i ukus,a nekad kao i osjetilo sluha.

Nema komentara:

Objavi komentar