utorak, 9. studenoga 2010.

Morž

Morž živi na Antartiku.Morž je toplokrvna životinja sa kopna,koja se  u pradavna vremena pretvorila u morske stanovnike.
Ima četiri noge i na svakoj ima po pet prstiju.Da bi sjeo mora da savije prednje noge napred,izvali se na bedra i isprži prednje peraje i zatim se nagne na njih.
On ima dva velika očnjaka od pola do metar duga.Oči su mu sitne i zajedno sa nozdrvama su  potisnute na vrh glave.
Njuška im je široka i  na njoj se nalaze duge bijele bodljike.
Tijelo im je gotovo bez dlake,a koža im ima ružni ogromni nabor.


Ova životinja je jedna od najružnijih životinja na Zemlji.On svoje visoke kljove upotrebljava sa puno energije.Kada je gladan on duboko udahne vazduh,a zatim zaroni na dubinu od 20-100m i na dnu mora on dubi na svojim kljovama koje drži u horizontalnom položaju i grabu po dnu da bi našao hranu.On se hrani mekušcima,puževima,morskim zvjezdama,ježevima.
Prednje peraje su mu kratke,i njima nemože prinositi i stavljati hranu u usta.Zato morž nakupi hranu na svoje kljove i jede pomažući se sa bodljama koje ima na njušci.
 Morževi u vodi plove pojedinačno,a kada se nalaze na ledenim santama ili na stjenama na kojim spavaju,tada se okupljaju u krda.Na santi leda se ponekad nalazi pedesetak morževa,a ponekad i ekoliko stotina i tada snta leda liči kao da je ugljom natovarena.Oni kada spavaju mogu proći i do pedeset milj na santi leda.
Dok spavaju uvjek bude neki morž na straži i oni se smjenjuju zbog straha od polarnog medvjeda ili kita ubojice.Tako je među gomilom ležećih morževa uvjek jedna glava uzdignuta i na oprezu.
Ako se pojavi nešto sumljivo morž počne bauljati preko talasa sve dok ne skoči u vodu i tako neprobudi ostale,koji se takođe počnu bacati u more.
Morž je težak jednu tonu,a neki i više i oni dok klize po santi gnječe sve pod sobom,tako da može lagano izravnati ledeni splav.Kada se to dogodi gomila morževa se odjednom nađe u moru uz ogroman pljusak.

Nema komentara:

Objavi komentar