četvrtak, 28. listopada 2010.

Škorpion



Škorpioni su paučnjaci i nisu insekti, oni se odnose na  vrstu pauka i krpelja. Oni su drevne životinje i  na Zemlji su preko 400 milijuna godina (davno prije vremena dinosaurusa). Postoji preko 1500 vrsta škorpiona u svijetu i oni žive na svim kontinentima osim na Antarktiku.
Ovi otrovni beskralježnjaci žive u gotovo svakom tipu staništa, uključujući pustinje, kišne šumame,  travnjake, šume, planine, špilje, jezera. Većina škorpiona su noćne životinje tj.najviše su aktivne tijekom noći, odmaraju se ispod kamenja, u pukotinama, ili u hodnicima tijekom dana. 
Škorpioni su zvijeri  koji paraliziraju svoj plijen s žaokom koja se  nalazi na vrhu repa. Oni jedu kukce i sitne glodavace. Oko 25 vrsta škorpiona su sposobni za ubijanje ljudi. Neki škorpioni  moge biti godinu dana bez hrane.
Škorpioni imaj  osam nogu, i  svaka noga ima sitne kandže. Škorpioni su  egzoskeletni, nemaju  unutarnji kostur. Žalac na kraju repa ubrizgava paralizirajući otrov u plijen. Za razliku od drugih paučnjaka, škorpioni imaju velika kliješta koja se koriste za hvatanje  i ukroćenje plijen. Većina Škorpioni su  dugi 0,5 do 8,5 inča (tj.1-21 cm) . Oni su različitim  bojama  od crne do smeđe do tamno crvene .

Nema komentara:

Objavi komentar