petak, 24. prosinca 2010.

Kit

Kit spada u grupu najvećih životinja na svijetu.On je jedini od tih velikih životinja dolazi najlakše do hrane.Kada kit razjapi svoju čeljust,tada kroz nizove njegovih zubi(koji vise na gornjoj vilici)protekne stotine litara vode.
Tada se kroz zube,kao kroz sito procjedi broj morski organizama (planktona).Zatim kit tu procjedjenu vodu izbacuje napolje(kit ne pije slanu vodu),i dok on izbacuje vodu,hrana se spušta niz njegovo grlo.
Jednjak kita nrepoušta ništa veće od haringa(vrsta ribe),ali to njemu ne smeta,zato što se on svaki dan zasladi sa tonom sitne ribe i i sitni račića.
Kitovi žive u morima već 25 milijona godina,ali njihovi preci su se kretali i po kopnu.Kit nije rib,već je morski sisavac.Njegova prednja peraja su njegove prednje noge i one imaju pet prstiju i one mu služe samo za kretanje i sprečavanju prevrtanja.On se napred kreće pomoću ogromnoe horizntalne repne peraje.Njegove(repne peraje) udace naviše i naniže obezbjeđuju snažni mišići.

Njegove zadnje noge su davno iščeznule,ali ostao je samo jedan nožni prst,koji je dugačak oko 25cm.On je duboko u tijelu i nije više povezan sa kičmom.
Kit živi u hladnoj vodi,zato što ga veliki sloj potkožne masti koja je debela i do 30cm,štiti sa svih strana od hladnoće.To salo održava kita na vodi i pomaže mu da nepotone.
Kit da bi zaronijo mora da upotrebi repno peraje.
potkožno salo kitu pomaže i da izdrži ogroman pritisak vode,kada zaroni u dubinu.
On može da se spusti i na dubinu koja je blizu 1000m.Na toj dubini je pritisak veći sto puta nego na površini i on bi zdrobio kita da nema potkožno salo.Kit udiše vazduh isto tako kao što i uzima ogromne količine hrane.On odjednom udahne mnogo vazduha kroz otvor koji je smješten na najvišoj tački glave.Odatle vazduh,kroz disajnu cjev spušta se u ogromna pluća,koja se šire kao gumeni balon.
Kada kit zaroni,nozdrve mu se zatvaraju i on može da bude u dubini i trideset minuta,a nekada i sat vremena.On ka da izroni na površinu da bi udahnuo zrak,tada silno izdahne,da tad ogroman stup pare šikne i u visinu od sedam metara,uz širenje koje se čuje kilometar i po daleko.To je topal vazduh iz njegovih ogromnih pluća,koja se pri susretu sa hladnim vazduhom pretvra u paru.

Nema komentara:

Objavi komentar