nedjelja, 19. prosinca 2010.

Panda

Panda je crno-bijeli medvjed koji žive u umjerenim-zonama bambus šumama središnje Kine.Panda jedan od najrjeđih životinja na rubu izumiranja, zato sšto je ona  ugrožena vrsta. 
Divovska panda naseljena jednom u nizinskim području, ali s razvojem poljoprivrede i šumarstva, oni su bili prisiljeni  da budu na planinama Sichuan, Shaanxi, Gansu.
Divovska panda radije živi u listačama i crnogoričnim šumama s gustim bambusom, na nadmorskoj visini između 5.000 i 10.000 metara.
Div panda izgleda kao medvjed u formi. Ona ima bijeli kaput sa  crnim detaljima kod ušiju, očiju , po njušci, nogama i ramenima. Neki znanstvenici kažu da je takva boja  učinkovita kamuflaža kada su bili u sjeni( pjegav snijeg ili stijena okolice). Panda kaput pomaže da zadrži toplotu. Divovska panda ima zube i veliku čeljusti za žvakanje bambusa. Mnogi ljudi  misle da je  panda slatka životinja , ali divovska panda može biti opasna kao i bilo koja druga vrsta medvjeda.
Divovske pande mogu dosegnuti visinu od  četiri do šest metara.  Mužjaci su veći od ženki. Divlja muška panda može težiti i do 250 funti. Ženke rijetko doći do 220 £.





 Oko 1000 panda živi u divljini,  a oko 140 u zoološkim vrtovima ili  u centrima za uzgoj, uglavnom u Kini.
Znanstvenici ne znaju još prirodni život pande koje žive u divljim uvjetima, ali oni su bili sigurni da imaju kraći život od onih koje on čuvaju u umjetnim uvjetima.
Divlja  panda živi gotovo i  isključivo od  bambusa. U vrlo rijetkim slučajevima oni također jedu travu i sitne glodavaca. U zoološkim vrtovima,ishrana  divovskih pandi uključuje bambus, šećernu trsku, kašu, mrkvu, jabuke, slatki krumpir, te high-fiber biskvit posebno izrađen za njih.
Pande 
periodično komuniciraju  sa s mirisom oznakama i zvukovima. Beba pande živi sa  s majkom do  jedan i po do tri godine.

Nema komentara:

Objavi komentar