srijeda, 19. siječnja 2011.

Zec

Zec je sisar i on živi od 4-10godina.Domaći zec može da živi od 6-12 godina,a nekada i više.On je raširen gotovo u čitavom svijetu.Porjeklo zeca je iz stepskih područija.On se lako prilagođava u okolini u kojoj se nalazi.On voli suho i toplo vrijeme.
Zečevi su male do srednje životinje.Imaj kratak rep(neki ga zečevi uopšte nemaju),a karakteristični su po dugim ušima.Oči su mi velike i nalaze se na strani glave zato da on može da gleda iza sebe a da ne okreće glavu.Mužijak i ženka se ne razlikuju po vanjskom izgledu.Zečevi mogu da dostignu težinu od 4-6 kg.Zec je biljojed i on se hrani samo sa travom,plodovima,žitaricama ....
Zečeve je teško vidjeti po danu,to su rjetki slučajevi.Osim što im je dobro razvijeno čulo vida,takođe su mu dobro razvijeni i čulo njuh i čulo sluha.
Zec je sposoban za parenje već sa sedam mjeseci.Oni se pare od decembra do avgusta.Jedna zečica se pari i koti od tri do četiri puta godišnje.Zečica je skotna od 42-43 dana i  mladunče se rađa slijepo  i bez dlake.
Ono tek progledaju kada napune dvije sedmice.Zečica maladunčad doji jednom dnevno,i to samo prvih mjesec dana.Ona najčešće nebude sa maldim kako nebi privukla pažnju gladnih predatora,ali im je uvjek u blizini.
Zec ima najviše priodnih neprijatelja,jer je on jako ukusan kao hrana.

Nema komentara:

Objavi komentar