nedjelja, 17. listopada 2010.

Jelen




Jelen spada u porodicu parnoprstaša(imaju paran broj prstiju dva ili četiri),a među njih spadaju srne,sobovi,losovi...Jelen je šumska životinja.Rasprostranjen je Europi u šumama gdje je veći vodotok kraj Dunava,Sane,Drave,zatim u brdskim i planinskim šumama Mađarske ,Češke ,Slovačke ,Hrvatske ,Slovenije, Rumunske,Njemačke i Australije.Brojni su u Hrvatskoj u predjelima Baranje,Slavonije i Gorskog Kotora,u Balkanu obuhvata Vojvodinu i Sloveniji.U Africi živi samo crveni jelen.
Dužina tijela jelena je od0,7 do 2,9m,visina ramena je od 30 do 190cm,a težina od 7 do 800kg.Najveća vrsta je los,a najmanja južni pudu.Većina ima spolni dimofizom i to znači da su mužijaci veći od ženki.
Obilježije mužijaka su rogovi,oni im služe za imponiranje ženki i za borbu sa drugim mužijacima za pravo na parenje.Njihovi rogovi su građeni od koštane supstance.Oblik zavisi od starosti i vrsti životinja,kod nekih su ravni i glatki,a kod nekih razgranati i podsjećaju na lopate.
Uši lososa su uspravne,a lice je izduženo.
Neki jeleni žive sami,a većina živi u grupama,a velićina zavisi od vrste i okoline.
Česte su skupine u kojima jedan mužjak okupi više ženki i imaju  zajedničko potomstvo i ne podnosi prisutnos drugog mužijaka.Kada dođe do parenja mužijaci se bore međusobno.Jeleni su biljojedi,hrane se različitim biljem ali biraju da je mekše.

1 komentar:

  1. Slot machine payback on every day - CBS News
    The video shows how the casino pays out on every day, including in the lobby at the kiosk. 바카라롤링 sss 포커 slots are not 가입시꽁머니환전 as 승인 전화 없는 가입 머니 lucrative 파라오 바카라 as slots machines.

    OdgovoriIzbriši