četvrtak, 21. listopada 2010.

Žirafa



Žirafa je afrički sisar, najviša je od svih kopnenih životinja. Mužijak žirafe je visok od 4.5 do 5.5m i težak je  do 1,360 kg. Rekordna težina jednog mužjaka je iznosila približno 2,000 kg, a visina 5.87 m.Mužjaci su krupniji od ženki, koje su od mužjaka niže  od 70-100 cm.
Žirafe su srodstvu sa antilopama,jelenima , ali su grupisane uposebnoj familiju Žirafe žive na prostoru od Čada do Južne Afrike.
Ukupna populacija žirafa je procenjena na 110,000 do 150,000 jedinki.  
I mužijaci i ženke imaju rogove, ali su rogovi kod ženki manji. Rogovi su  koštani izraštaji lobanje, pokriveni kožom i dlakom,  i oni su dugi do 13,5 cm. Kod mužjaka kalcijum se taloži na kostima lobanje tokom celog života praveći nove izraštaje. Rogovi rastu najprije na čelu, oko očiju i na nosnoj kosti, pa glava  žirafe tokom godina postaje sve krupnija i teža. Oči su krupne i smeđe i  zaštićene su dugim crnim trepavicama.
 Žirafe imaju crne tačkice koje im prekrivaju cijelo tijelo osim  stomaka.Imaju duge i snažne vratove,koji su prekriveni dlakom koja je oštra i kratka.Žirafin vrat može da bude dugačak i dva metra.Prednje  noge su im duže od zadnjih.Jezik im je dugačak i ljepljiv i dug je 45cm i čitav je prekriven pljuvačkom.
Hrane se lišćem i mogu da pojedu do 63kg lišća i grančica i da popiju do 30l vode dnevno.

Nema komentara:

Objavi komentar